Hi-Hat

Hi-Hats

Ez elektromos doboknál a hi-hat két komponensből áll össze: magából a cintányérből, valamint egy úgynevezett kontrollerből mely a nyitott és zárt állapot közötti átmenetet szabályozza.

A cintányér feladata, hogy érzékelje és eletronikus jelekké alakítsa az őt érő ütéseket. Ezt a feladatot lényegében bármely e-drum cintányér el tudja látni (crash és ride cintányérok is), a kifinomult játékérzet szempontjából mégis fontos, hogy külön erre a feladatra kifejlesztett terméket válasszunk: A más fajta felfüggesztési módnak köszönhetően a tányér stabil vízszintes állapotban marad, nem leng be - akárcsak egy akusztikus lábcin sem.

A hi-hat vezérlő a cintányértől elektronikailag független elem, mely a modul irányába jelet küld arról, mennyire (és milyen erősen) nyomtuk le a lábcin pedált. Ebből tudja a modul kiszámolni, hogy zárt vagy nyitott lábcin hang szólaljon-e meg.
A piacon általában két technikai megoldással találkozhatunk:
Léteznek különálló pedálok, melyeket a lábcintányértól függetlenül akárhová elhelyezhetünk - ezek általában olcsóbbak, viszont igen szerény játékérzetet biztosítanak, és hajlamosabbak a meghibásodásra a bennük található sérülékeny alkatrészeknek köszönhetően. 
A másik kategóriába azon vezérlők tartoznak, melyeket a lábcin állványára kell szerelni. Mi kizárólag ilyen vezérlőket gyártunk, mivel szerintünk csak ezek biztosítanak valósághű játékérzétet. Más műszaki elven működnek, mint a pedálos vezérlők - kopó alkatrészek nélkül - ezért szinte elnyűhetetlenek.